12 Şubat 2020

Doğanın Sunduğu Şifa: Bitki Çayı

Benim için günün en güzel saati, ya sabahın erken saatlerinde ya da gün bitiminde kafamı dinlemeye çekildiğim anlarda bana eşlik eden bitki çayımı yudumladığım an. Yüzyıllardır rahatlatıcı ve şifa verici etkileri ile bilinen ve tüketilen bitki çayları, bitki yapraklarının sıcak suda demlenmesi ile elde edilir. Ruhsal birçok probleme iyi geldiği gibi vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayarak fizyolojik problemlere de iyi gelir. Her şeyin fazla tüketiminin bize zarar verdiği gibi, bitki çayları da gereğinden fazla içildiğinde insan vücuduna zarar verir. Bilimsel makaleler üzerinden bilgiler yayınlayan American Heatline’a göre, bitkisel çaylar yüzlerce yıldır çeşitli rahatsızlıklar için doğal ilaçlar olarak kullanılmakta. Bugünkü yazımda sizlere hangi bitki çaylarının hangi hastalıklara iyi geldiğinden bahsedeceğim.

1. Rezene Çayı

En fazla kalbe iyi gelmesi ile bilinir. İçindeki vitaminler kan basıncını ayarlamaya yardımcı olurken, cilde de çok iyi gelir. Ciltteki oluşabilecek alerjik reaksiyonları önlerken, parlaklık vererek cildin yenilenmesini sağlar.

2. Ada Çayı

Çağımızın psikolojik rahatsızlığı olan depresyona birebir etki sağlayan bu çay, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Depresyona sebep olan en büyük faktörlerden biri olan stresi de azaltmaya yardımcı olur. Üst solunum yollarında olan herhangi bir hastalığın belirtilerinin azalmasında etkilidir.

3. Papatya Çayı

Papatya çayının hoş kokusu bile insanı rahatlatmaya yeter. Sinir sisteminde yatıştırıcı özelliğiyle antidepresan etkisi yaratması açısından çokça tercih edilen bir bitki çayıdır. Bulantılara yol açabilecek mide ve bağırsak sorunlarını hafifletir. Deri alerjilerine çok iyi gelir.

4. Yeşil Çay

Yeşil çay, en yaygın olarak kullanılan bitki çayıdır. Toplum arasında kilo verdirmesi ve ödem söktürmesi ile bilinir. Güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini dengeler, kolesterol seviyesini düşürür.

5. Kekik Çayı

Değişik şekillerde pek çok kullanımı olan kekik, yağ olarak ve kurutulmuş haliyle insan bedenine birçok fayda sağlamaktadır. Kekik çayının en çok bilinen özelliği boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelmesidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini koruması ve kolesterolü düşürmesi ile çok tercih edilir.

6. Kuşburnu Çayı

Tıbbi ilaç olarak da kullanımı yaygın olan bu meyve, C vitamini bakımından turunçgiller kadar zengindir. Limonun 60 katı kadar C vitamini içerir. Güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra, magnezyum ve demir bakımından zengin olması sinir sistemine ve hücre yenilenmesine fayda sağlar.

7. Melisa Çayı

Melisa çayı, antiseptik özellikleri sayesinde uçuk ve ağız içi yaraların iyileşmesini sağlar. Vücut üzerinde sakinleştirici bir etkisi olan melisa bitkisi, stres, gerginlik ve depresyon gibi sorunların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda da sindirim sistemi sağlığı için çok önemli bir görevi vardır. Doğal bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak, grip ve nezle gibi hastalıkların baş düşmanıdır.

8. Ihlamur Çayı

Çiçeğinde yer alan yağ sayesinde aromatik bir tadı olan bu bitki, en bilinen fayda olarak gribe ve nezleye iyi gelir. Spor yaptıktan sonra yaşanan kas spazmını gidermede çok başarılıdır. Çarpıntı gibi rahatsızlıkları gidermede etkilidir. Çoğu bitki çayında olduğu gibi stresi yatıştırır.

Paylaş